ua

Наукові розробки УІЕСР

structure

Наукові розробки Українського інституту експертизи сортів рослин

2022 рік

МЕТОДИКИ ПОСТ КОНТРОЛЬ

Методика проведення ділянкового (ґрунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  1. Методичні рекомендації із складання технологічних карт для філій Українського інституту експертизи сортів рослин
  2. Методичні рекомендації з визначення типу крохмалю в насіннєвому матеріалі зернових і круп'яних культур( якісний метод)
  3. Буряки цукрові – селекція, насінництво та технологія вирощування. Монографія.

2021 рік

МЕТОДИКИ ВОС

Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових на відмінність, однорідність і стабільність

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  1. Застосування програмного забезпечення GAIA в кваліфікаційній експертизі сортів рослин на відмінність, однорідність та стабільність: науково-методичні рекомендації.
  2. Методичні рекомендації з визначення типу крохмалю в насіннєвому матеріалі зернових і круп’яних культур.
  3. Складання та оформлення списків літератури до наукових статей: практичні аспекти. Методичні рекомендації.
  4. Сортознавство: словник термінів

2020 рік

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  1. Застосування тесту Мантеля для оцінки кореляційних зв'язків між ДНК та морфологічними маркерами сортів рослин: науково-методичні рекомендації
  2. Добір генотипів для мас-селекції кукурудзи на підвищений вміст каротиноїдів: науково-методичні рекомендації
  3. Науково-практичні аспекти польової експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність та стабільність: науково-методичні рекомендації
  4. Витрати палива і норми продуктивності для сільськогосподарської техніки, яка використовується для проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин у філіях Українського інституту експертизи сортів рослин : науково-методичні рекомендації
  5. Визначення посухостійкості сортів (гібридів) кукурудзи в польових умовах методичні рекомендації

2019 рік

МЕТОДИКИ

Методика-класифікатор проведення експертизи сортів салату посівного (Lactuca sativa L.) на відмінність, однорідність і стабільність: методичні рекомендацїї

АТЛАСИ

  1. Атлас морфологічних ознак сортів (гібридів) кукурудзи Zea mays L. і сорго Sorghum L. (наочне доповнення до методик проведення польового інспектування насінницьких посівів кукурудзи і сорго)

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  1. Класифікатор показників якості ботанічних таксонів, сорти яких проходять експертизу на придатність до поширення
  2. Визначення молекулярно-генетичного поліморфізму сільськогосподарських культур за допомогою SSR маркерів: методические рекомендации
  3. Визначник морфологічних ознак салату посівного (Lactuca sativa L.)
  4. Застосування ДНК маркерів для визначення 5- та С-типів стерильності кукурудзи звичайної (Zea mays L.) в кваліфікаційній експертизі на відмінність, однорідність та стабільність

2018 рік

МЕТОДИКИ ПОСТ КОНТРОЛЬ

  1. Методика проведення ділянкового (ґрунтового) та лабораторного сортового контролю

АТЛАСИ

  1. Атлас морфологічних ознак сортів соняшнику однорічного Helianthus annuus L. (наочне доповнення до Методики проведення кваліфікаційної експертизи на ВОС соняшнику однорічного)
  2. Атлас морфологічних ознак сортів квасолі звичайної Phaseolus vulgaris L. (Додаток до Методики проведення експертизи сортів квасолі звичайної на ВОС-тест)

2017 рік 

АТЛАСИ

  1. Атлас морфологічних ознак сортів горіха грецького Juglans regia L. (наочне доповнення до "Методики проведення експертизи сортів горіха грецького Juglans regia L.  звизначення відмінності, однорідності та стабільності")
  2. Атлас морфологічних ознак сортів проса посівного Panicum miliaceum L. (наочне доповнення до "Методики проведення експертизи сортів проса посівного (Panicum miliaceum L.) на  відмінність, однорідністьта стабільність")
  3. Атлас морфологічних ознак сортів суниці  Fragaria L.(наочне доповнення до "Методики проведення експертизи сортів суниці (Fragaria L.) на  відмінність, однорідністьта стабільність")
  4. Атлас морфологічних ознак сортів винограду Vitis L. (доповнення до "Методики проведення експертизи сортів винограду ( Vitis L. ) з визначення відмінності, однорідності та стабільності")
  5. Атлас морфологічних ознак сортів хмелю звичайного Humulus lupulus L. (наочне доповнення до "Методики проведення експертизи сортів хмелю звичайного з визначення відмінності, однорідності та стабільності")
  6. Атлас морфологічних ознак сорго двокольорового Sorghum bicolor L.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  1. Лещук, H. B. Науково-практичні аспекти ідентифікації сортів Lactuca sativa L.

2016

МЕТОДИКИ

  1. ВОС

    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи олійних на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернобобових та круп’яних на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи технічних на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи кормових та коренеплідних на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи овочевих, картоплі та грибів на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних та винограду на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи лікарських та ефіроолійних на відмінність, однорідність і стабільність.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи лісових на відмінність, однорідність і стабільність.
  2. ПСП

    • Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Загальна частина. Видання четверте (виправлене і доповнене).
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп'яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи технічних та кормових на придатність до поширення в Україні. Видання третє (виправлене і доповнене).
    • Методика проведення експертизи сортів рослин картоплі та групи овочевих, баштанних, пряно-смакових на придатність до поширення в Україні.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи плодових, ягідних, горіхоплідних, субтропічних та винограду на придатність до поширення в Україні. Видання друге (виправлене і доповнене).
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні. Видання друге (виправлене і доповнене).
    • Методика проведення фітопатологічних дослідів за штучного зараження рослин.
    • Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Методи визначення показників якості продукції рослинництва. Видання третє (виправлене і доповнене).

АТЛАСИ

  1. Атлас морфологічних ознак сортів цибулі Allium L.
  2. Атлас морфологічних ознак сортів роду капусти Brassica L.
  3. Атлас морфологічних ознак сортів соняшнику однорічного Helianthus annus L. – наочне доповнення до Методики проведення  інспектування насінницьких посівів соняшнику однорічного.
  4. Атлас морфологічних ознак сортів сої культурної.
  5. Атлас морфологічних ознак сортів хмелю звичайного Humulus lupulus L.
  6. Атлас морфологічних ознак сортів проса посівного
  7. Атлас морфологічних ознак сортів сорго двокольороваго Sorghum bicolor L.
  8. Атлас морфологічних ознак сортів ріпаку Brassica napus L. Oleifera.
  9. Атлас морфологічних ознак сортів суниці садової Fragaria ananassa Duch.
  10. Атлас морфологічних та ідентифікаційних ознак сортів винограду справжнього Vitis vinifera L.
  11. Атлас морфологічних ознак сортів (гібрідів) кукурудзи і сорго.
  12. Атлас морфологічних ознак сортів квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris L..).
  13. Атлас морфологічних ознак сортів горіхa грецького (Juglans regia L.).

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  1. Каталог сортів ячменю ярого за поліморфізмом гордеїнів
  2. Інноваційне забезпечення селекційного процесу та технологій вирощування озимої пшениці Спеціальний випуск реферативного журналу «Агропромисловий комплекс України»
  3. Тематичний науково-допоміжний бібліографічний покажчик вітчизняних та зарубіжних видань Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН «Зернобобові культури»

2015

МЕТОДИКИ

  1. ПСП

    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні (ПСП).
    • Методика післяреєстраційного вивчення сортів рослин (ПСП).
    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи технічних та кормових на придатність до поширення в Україні (ПСП).
  2. ПОСТ КОНТРОЛЬ

    • Методика проведення ділянкового (ґрунтового) сортового контролю.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  1. Статистичний аналіз агрономічних дослідних даних в пакеті STATISTICA 10.
  2. Методика-класифікатор проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС) салату посівного (Lactuca sativa L.)

2014

МЕТОДИКИ

  1. ВОС

    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Зернові.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Олійні.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Зернобобові та круп’яні.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Технічні.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Кормові та коренеплідні.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Картопля, овочеві, гриби.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Плодові, ягідні, горіхоплідні та виноград.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Декоративні.
    • Методика проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС-ТЕСТ). Лікарські та ефіроолійні.
  2. ПСП

    • Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп'яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні (ПСП).
    • Методика проведення експертизи сортів рослин картоплі та групи овочевих, баштанних, пряно-смакових на придатність до поширення в Україні (ПСП).
    • Методика проведення фітопатологічних дослідів за штучного зараження рослин.

2012

Рекомендації по оцінці вартості сорту рослини, як об‘єкту інтелектуальної власності.

2011

МЕТОДИКИ

  1. Методики державної апробації (випробування) генетично модифікованих сортів сої.
  2. Методики державної апробації (випробування) генетично модифікованих сортів ріпаку.
  3. Методики державної апробації (випробування) генетично модифікованих сортів кукурудзи.
  4. Методичні засади виділення, оцінки, реєстрації та розмноження клонів сортів винограду в Україні.
  5. АТЛАСИ

    1. Атлас морфологічних ознак сортів ботанічних таксонів групи зернових.
    2. Атлас морфологічних ознак сортів рослин групи зернових.
    3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

      1. Мала енциклопедія з експертизи сортів рослин і охорони прав селекціонера.
      2. Методичні рекомендації з формування, підтримання та використання колекцій плодових культур та їх економічне обґрунтування.
      3. Науково-організаційні основи державної реєстрації генетично модифікованих сортів рослин.
      4. Методологічні основи визначення впливу генетично-модифікованих організмів сортів сільськогосподарських культур на розвиток та поширення бур’янів, хвороб, шкідників під час проведення державної апробації (випробування).
      5. Визначення нормативної чисельності працівників закладів експертизи державної системи охорони прав на сорти рослин відповідно до типів експертизи та цілей  випробування.
      6. Розробка та впровадження нових схем проведення польових досліджень з експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні та дослідження стійкості сортів до збудників основних хвороб.
      7. Методичні рекомендацій з формування, підтримання і використання колекцій загальновідомих сортів винограду справжнього.
      8. Методичні рекомендацій з формування, підтримання і використання колекцій загальновідомих сортів хмелю звичайного.
      9. Методичні рекомендацій з формування, підтримання і використання колекцій загальновідомих сортів ботанічних таксонів: кісточкових культур; зерняткових культур; ягідних  культур.
      10. Рекомендації по сортах суниці в умовах  східного Лісостепу України.
      11. Рекомендації по сортах ягідних культур в умовах північного Лісостепу України.
      12. Перелік сортів-еталонів (жито посівне (Secale cereale L.), сорго звичайне, двокольорове (Sorghum bicolor L.).
      13. Методичні рекомендації для визначення нормативних витрат на проведення польової експертизи на відмінність. однорідність та стабільність зернобобових культур (квасоля (Phaseolus vulgaris L.), горох (Pisum sativum L. sensu lato), нут (Cicer arietinum L.) сочевиця (Lens culinaris Medik), боби (Vicia faba L. var. minor), соя (Glуcine max (L.) Merr.).
      14. Методичні рекомендації для визначення нормативних витрат на проведення польової експертизи на відмінність. однорідність та стабільність круп’яних  культур (гречка (Fagopyrum esculentum Moench.), просо (Panicum miliaceum L.), сорго звичайного, двокольорового (Sorghum bicolor L.).
      15. Методичні рекомендації для визначення нормативних витрат на проведення польової експертизи на відмінність, однорідність та стабільність багаторічних трав (еспарцет, грястиця збірна, тимофіївка лучна, костриця лучна).
      16. Наукове обґрунтування стабільності прояву морфологічних ознак пшениці м΄якої (Triticum aestivum L.) при проведенні кваліфікаційної експертизи на відмінність, однорідність та стабільність.
      17. Аналіз впливу ґрунтово-кліматичних умов вирощування на біохімічний склад бульб картоплі.

2010

Атлас морфологічних ознак салату посівного.

2009

НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ

  1. ДСТУ «Сорт рослин. Загальні вимоги».
  2. ДСТУ «Плодові культури. Відбір зразків для морфологічних досліджень».
  3. ДСТУ «Ягідні культури. Відбір зразків для морфологічних досліджень».
  4. ДСТУ «Сорт рослин. Визначення наявності генетичних модифікацій в рослинах методом ПЛР».
  5. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

    1. Нормативні витрати на проведення експертизи сортів рослин.
    2. Техніко-економічне обґрунтування удосконалення науково-методичного, фінансового, інвестиційного забезпечення державної кваліфікаційної експертизи сортів рослин.
    3. Методи діагностики та ідентифікації генетично-модифікованих сортів кукурудзи, сої та ріпаку.
    4. Науково-організаційні основи державної апробації (випробування) генетично модифікованих сортів рослин.
    5. Порівняльний аналіз жирно-кислотного складу олії насіння крупноплідних високоолійних та високоолеїнових сортів соняшнику.
    6. Атлас морфологічних ознак сортів троянди.

2008

НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ

  • ДСТУ «Сорт рослин. Метод ідентифікації сортів смородини».
  • ДСТУ «Сорт рослин. Визначення сортів аґрусу».
  • ДСТУ «Сорт рослин. Метод ідентифікації сортів малини».
  • ДСТУ «Сорт рослин. Метод ідентифікації сортів білих і червоних порічок».
  • ДСТУ «Сорт рослин. Метод ідентифікації сортів яблуні».

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  • Методичні рекомендації з визначення нормативних витрат на проведення польових досліджень з експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС) із застосуванням колекцій загальновідомих сортів.
  • Розробка бази даних для сільськогосподарських культур за молекулярно-генетичними маркерами та технологічними показниками на прикладі самозапильної та перехреснозапильної культури.
  • ДСТУ «Сорт рослин. Метод ідентифікації сортів яблуні».

2007

НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ

  • ДСТУ «Плодові культури. Методи апробації саджанців яблуні».
  • ДСТУ «Основні апробаційні відомості сортів саджанців яблуні».
  • ДСТУ «Сорт рослин. Метод ідентифікації типів вегетативно-розмножуваних підщеп яблуні».

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ІНШІ РОЗРОБКИ УІЕСР

  • Тлумачний словник сортознавця.
  • Планування витрат на сортовипробування
  • Наукове обґрунтування формування і дослідження загальновідомих та ознакових колекцій, сортів з еталонними ознаками та їх збереження.
  • Методичні рекомендації з впровадження ДНК-технології диференціації і ідентифікації сортів рослин.
  • Наукове обґрунтування формування і дослідження референсних та ознакових колекцій, сортів з еталонними ознаками та їх збереження.

АТЛАСИ

Атлас морфологічних ознак сортів кукурудзи.

2006

НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ

  • ДСТУ «Ягідні культури. Методи апробації маточних насаджень і садивного матеріалу смородини і порічок».
  • ДСТУ «Ягідні культури. Методи апробації маточних насаджень і садивного матеріалу аґрусу».
  • ДСТУ «Плодові культури. Методи апробації маточних насаджень яблуні».

АТЛАСИ

  • Атлас морфологічних ознак перцю солодкого.
  • 2005

    НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ

    • ДСТУ «Ягідні культури. Методи апробації маточних насаджень і садивного матеріалу суниці і малини».
    • ДСТУ «Насіння зерняткових порід. Методи виробництва і заготівлі».
    • ДСТУ «Насіння кісточкових порід. Методи виробництва і заготівлі».

    АТЛАСИ

  • Атлас морфологічних ознак сортів картоплі.
  • 2004

    Атлас морфологічних ознак соняшнику.