ua

Всі новини

structure

Перевірка морозостійкості сортів пшениці озимої за штучного проморожування

12/03/2025

Повернутись

Директор УІЕСР Сергій МЕЛЬНИК разом із групою експертів здійснив робочий візит до Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН для перевірки дослідів на морозостійкість сортів пшениці озимої. У випробуванні перебувають 74 сорти, які наразі проходять кваліфікаційну експертизу відповідно до Методики проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні.

Перевірка морозостійкості відбувалася шляхом обліку проморожування рослин у лабораторних умовах експериментальної бази Миронівського інституту пшениці. Дослідження проводилися відповідно до офіційних методичних рекомендацій: «Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні» (Вінниця, 2016); ДСТУ 4749. Пшениця озима. Метод визначення морозостійкості сортів (2007).

Визначення морозостійкості сортів пшениці озимої здійснювалося методом штучного проморожування рослин у низькотемпературних камерах, після чого проводилося їх відрощування та облік живих і загиблих рослин у порівнянні з сортами-еталонами.

Важливою подією під час візиту стало підписання договору про співпрацю між УІЕСР та Миронівським інститутом пшениці. Це відкриває нові можливості для обміну науковим досвідом, спільних досліджень, науково-технічних розробок та інших спільних заходів.

Співпраця двох наукових установ відкриває нові перспективи для спільної роботи над вдосконаленням сортових ресурсів та підвищенням стійкості озимої пшениці до низьких температур. УІЕСР продовжує активну діяльність у сфері наукових досліджень, спрямованих на вдосконалення вітчизняної аграрної науки та забезпечення сільського господарства якісним насіннєвим матеріалом.

news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

Повернутись