ua

Всі новини

structure

Візит до Центру сортовипробування сільськогосподарських культур (ЦОБОРУ) (Польща)

22/06/2018

Повернутись

З 12 по 15 червня 2018 року представники УІЕСР: директор УІЕСР – Сергій Мельник, директор філії УІЕСР Львівський обласний ДЦЕСР – Василь Кузько, завідувач відділу міжнародного співробітництва та забезпечення представника у Раді УПОВ – Наталія Якубенко взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції присвяченій 20-річчю післяреєстраційного вивчення і рекомендації сортів до використання в Республіці Польща та ознайомчому візиті до Центру сортовипробування сільськогосподарських культур (ЦОБОРУ).

Міжнародна науково-практична конференція (14-15 червня 2018 р.), присвячена 20-річчю післяреєстраційного вивчення і рекомендації сортів до використання в Республіці Польща відбулась за участю понад 200 науковців, експертів та представників насіннєвого сектора у тому числі представників установ з проведення експертизи Німеччини, Нідерландів, Республіки Молдова, Республіки Білорусь, Чехії, Словаччини та Республіки Польща.

З 12 по 13 червня 2018 р. відбувся візит до Центру сортовипробування сільськогосподарських культур (ЦОБОРУ).

У перший день в офісі ЦОБОРУ (містечко Слупія Велька) відбулась польсько-українська зустріч за участю представників УІЕСР та ЦОБОРУ, на чолі з директором Едвардом Гацеком, під час якої польська сторона ознайомила з аспектами законодавства і функціонування ЦОБОРУ, процедурою реєстрації і надання правової охорони в ЦОБОРУ, пройшло обговорення системи експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС) та дослідження цінності сортів (ПСП) сільськогосподарських рослин перед внесеннями до Національного реєстру сортів рослин та організації і функціонування післяреєстраційного вивчення сортів рослин (ПСВ) та їх рекомендації досвід  Польщі. Українська сторона також представила організаційну структуру УІЕСР та відвідала сучасну лабораторію ЦОБОРУ.

У ході візиту до підрозділів ЦОБОРУ в Слупії Вельці ознайомились з організаційною структурою та функціонуванням станції, хіміко-технологічною лабораторією, системою постачання, фасування та зберігання насіння (сховищем).

У другий день візиту відвідали дослідну станцію в м. Шрем, що проводить ВОС-тест, ПСП-тест, ПСВ, де ознайомились дослідними полями, колекціями сортів, обладнанням та устаткуванням з проведенням лабораторних та польових досліджень,  технічними умовами проведення досліджень зимостійкості тощо. 

Повернутись